Propun să continuăm aici discuţia începută la
CRONICI ŞI PORTRETE POP-ROCK.
cony a scris:Andrei scrie:
La începutul anilor 70 T.Rex dădeam constant în discoteca de la "Preoteasa" şi la Universitas", apoi la Costineşti... Se difuza ceva mai răruţ şi la unicul radio oficial. Piesele cele mai dansate erau Get it On, Telegram Sam, Hot Love, Metal Guru, Solid Gold Easy Action, Jeepster, 20th Century Boy. Children of The Revolution era mai rar, dar cu sens şi riscuri. În SUA, de exemplu nici un single T.Rex n-a trecut de locul 10. Adică în 1972 Get it On a ajuns pe acest loc. Altfel, au mai fost locuri de 67, 72,76...Fenomenul glam a prins diferit în Europa... Informaţiile date de Iulia se referă la o altă piaţă, nu la cea americană. Experimentele lui Bolan n-au prins... Nu e singurul care a ieşit de la inima fanilor fără să fi făcut nimic rău... Unii îi apreciază mai curând piesele mai ciudate, nu hit-urile menţionate de mine... Isteria Marc Bolan n-a existat la noi, cum n-a existat nici alta... Muzica intra în ţară sporadic... prin căi oculte... Nici nu putea fi isterie, când numai unii o ascultau... Vom mai vorbi despre cum ajungea muzica la noi şi cum ajungea la radio (pentru că şi acolo ajungea pe căi ciudate)... Şi ca să fie şi mai exact răspunsul, Cony, te informez că eu dădeam unele piese, până le cereau oamenii... deşi regula mea era să nu dau muzică la cerere, ci să ţin lumea în priză la dans sau în atenţie la serile de audiţii...
Am citit mai atenta. Inteleg ca faptul ca nu a avut succes in SUA l-a ofticat rau. Acolo a prins miscarea glam la 2 ani dupa ce a murit Marc, si primii care au avut succes acolo au fost David Bowie si Kiss.
Din ceea ce citesc pe pagina anterioara, reiese ca scena muzicala internationala era foarte zbuciumata. Ma socheaza declaratia lui
Pete Townsend (The Who): "
I've always dug Marc Bolan and he knows it, and he also knows that I'd let him get away with murder because of what he's doing for rock & roll". Pe de alta parte, la sectiunea AC/DC, citesc ceea ce declara Malcolm Young (referitor la aceiasi perioada!) despre punkerii care invadau muzica:
We were tougher than any of those punks. We used to sit there laughing at these guys, who were supposed to be able to bite your head off, thinking:„We could just rip the safty pin aut of his nose and knock the shit out of him. But it was good that it came along and changed the face of the music for a while and wiped aut all the hippy shit”.Deci lupta era pe bune... Eu de exemplu, nu inteleg de ce "omora" Bolan rock'n'roll-ul, in schimb, inteleg intentia de a smulge "acul de siguranta" din nasul unui punker.
Cand toti astia se bateau in declaratii (si poate o faceau si pe bune) la noi cum arata scena muzicala? Si daca muzica venea in tara pe cai ocolite, inseamna ca depindeati de gusturile celor care ieseau din tara? Adica, daca unuia nu ii placea glam-ul, sau punk-ul inseamna ca nu venea in tara cu un disc de acest gen, nu? Deci voi nu aveati o idee globala asupra lucrurilor care se intamplau in strainatate? Apropo, new wave-ul si punk-ul cand au prins la noi?
Parca intr-o emisiune v-a intrebat un ascultator daca noi aveam trupe gen Kiss sau Alice Cooper. Raspunsul a fost nu. Pentru ca, din cauza regimului, nu puteai sa te spanzuri pe scena sau sa te machezi strident. Dar... voi, publicul roman, stiati ce inseamna un show Alice Cooper?
E cam dificil pentru mine sa pricep formularea "cativa ascultau"... Adica, nu prea imi imaginez cum era sa nu ai tone de reviste, poze cu artistii preferati... Nu am aceasta imagine in cap... eu am crescut cu peretii plini de postere... si cu MTV-ul...
![habar n-am [dntknwei6.gif]](./images/smilies/dntknwei6.gif)