ANGELA SIMILEA – PALMARES

Articol de Mircea Nicolau publicat pe site-ul Top Românesc

0
416

ANGELA SIMILEA – PALMARESAcest material a fost scris la rugămintea unor admiratori ai muzicii pop/uşoare româneşti, care au dorit să afle nişte date exacte despre cariera Angelei Similea.

Mulţumiri domnilor Bogdan Ioniţă, Teodor Isaru, Florentin Prodea, pentru ajutorul oferit în realizarea acestui material.

În ultimii 15 ani, am adunat multe date şi informaţii importante despre muzica pop/uşoară românească din anii’60,’70,’80,’90. Nicăieri nu mai există o arhivă completă a evenimentelor, concursurilor şi festivalurilor din acea perioadă, aşa că, munca mea s-a asemănat asamblării unui puzzle imens, care, acum, este aproape complet.

Adeseori am fost întrebaţi de către cititorii Top Românesc, mai ales de către cei tineri: “De ce (în ordine alfabetică) Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Margareta Pâslaru, Angela Similea şi Dan Spătaru reprezintă vârful piramidei muzicii pop/uşoare româneşti din anii ’70-’80 (în cazul Margaretei Pâslaru şi a lui Dan Spătaru, chiar anii’60)?”.

Răspunsul este acesta (şi există dovezi pentru fiecare argument). Erau capete de afiş, în sensul că puteau ţine singuri spectacole în săli sau stadioane mari, cu public plătitor. Au avut o bogată activitate discografică (atât albume solo, cât şi colective). Piesele interpretate de aceştia au obţinut numeroase distincţii la festivaluri şi concursuri de gen (Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, Concursul Anual al Melodiilor de la Bucureşti, Concursul TV “Şlagăre în Devenire”). Au fost cel foarte des difuzaţi la TVR (singurul post TV de atunci) şi Radio România (care deţinea singurele 3 posturi de radio din ţară). Au efectuat numeroase turnee prin ţară. Au reprezentat România la multe festivaluri şi evenimente în străinătate. În plus, în 1990, aceşti artişti aveau deja peste 20 de ani de activitate.

Despre aceşti cinci artişti nu am cum să scriu un singur material. Performanţele lor rămân de neegalat în muzica pop/uşoară românească.

Iată palmaresul şi participările Angelei Similea, la festivaluri şi concursuri naţionale. De asemenea, in această listă se regăsesc discografia, recitalurile şi emisiunile filmate de TVR, precum şi activitatea de actriţă.

Angelei Similea s-a născut pe 9 iulie 1946, în comuna 1 Decembrie din Judeţul Ilfov.

Pe când era elevă, a cântat în corul şcolii. A urcat prima oară pe scenă, pe când era elevă în clasa a X-a la Liceul Industrial nr.6 din Bucureşti (pe atunci Liceul “Ilie Pintilie”). Profesorul său de muzică din liceu a fost Marin Teofil (zis Pufulete). Acesta a fost cel care a mers cu Angela Similea la celebrul Ansamblu UTC şi a prezentat-o celebrului compozitor George Grigoriu. După ce a ascultat-o, maestrul Grigoriu a sfătuit-o să se înscrie la  Şcoala Populară de Artă din Bucureşti.

Mai târziu, artista a cântat cu Ansamblul de Estradă al I.I.S. Tehnometal, alături de care a efectuat turnee prin ţară.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://topromanesc.ro/angela-similea-un-bogat-palmares/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here